Cuketové lodičky LC

  • Cukety:
  • 2 ks cuketa mladá, kolem 25 cm
  • Sůl
  • Olivový olej
  •  
  • Masová kuřecí směs:
  • 3 ks kuřecí stehenní řízek
  • 4 plátek anglická slanina
  • 2 lžíce smetana na vaření
  • 1 lžíce parmezán strouhaný
  • sůl
  • vepřové sádlo
  •  
  • Dresink:
  • 2 lžíce řecký jogurt
  • 1 stroužek česnek utřený
  • Sůl
  •  
  • Na dokončení:
  • čerstvé bylinky např. lístky tymiánu
  • chilli vločky

 

Cukety podélně rozpůlíme a lžící vydlabeme prostřední část se semínky. Semínka dávám stranou, do náplně je už nepoužívám. Vydlabané cukety zlehka osolíme a potřeme několika kapkami olivového oleje. Dáme péct na plechu vyloženém pečicím papírem na 45 minut do trouby.

Mezitím si připravíme směs z kuřecího masa na naplnění cuketových lodiček. Stehenní kuřecí řízky očistíme a nakrájíme na nudličky. Anglickou slaninu nakrájíme na nudličky. Na pánvi rozehřejeme sádlo, přidáme slaninu, orestujeme. Pak přidáme kuřecí maso, jen lehce osolíme a při středním až vyšším plamenu restujeme, až se vyvaří tekutina z masa a maso získá na povrchu zlatavou kůrčičku. Stáhneme z plotny, zalijeme smetanou, zamícháme. Přidáme nastrouhaný parmezán a promícháme. Parmezán se rozpustí a masovou směs zahustí.

Na dresink smícháme dvě lžíce řeckého jogurtu se špetkou soli a utřeným stroužkem česneku.

Upečené, ještě teplé cuketové lodičky plníme kuřecím masem, zakápneme dresinkem a posypeme bylinkami a chilli vločkami.

Podáváme teplé.

 

Masovou směs moc nesolte, parmezán je hodně slaný, také slanina je dost chuťově výrazná. Na jednu cuketu (2 lodičky) počítejte zhruba s 1,5 ks kuřecího stehenního řízku.

 

Příprava cuket

Mladé cukety z domácí zahrádky není potřeba loupat. Stačí je omýt teplou vodou a odstranit tak z povrchu případnou hlínu. Rozříznuté a vydlabané cukety předpékám v troubě. Pečením z cuket dostanu větší chuť, než kdybych je dala vařit nebo je naplnila masovou směsí syrové. Cukety zlehka posolím a zakápnu několika kapkami olivového oleje. Dám je péct do trouby na pekáči, vyloženým pečicím papírem. Cuketové lodičky jsou krásně měkké zhruba za 45 minut.

 

Náplň z kuřecího masa do cuketových lodiček

Než se cukety upečou, připravím si náplň z kuřecího masa.

U nás doma upřednostňujeme stehenní kuřecí řízky před prsními. Jsou mnohem více šťavnatější, akorát se musí očistit a odkrájet případné chrupinky, které na mase zbyly při vykosťování.

Očistěné stehenní řízky nakrájím na nudličky, posolím, spolu se slaninou orestuji, až se na povrchu vytvoří zlatavá kůrčička. Přidám lžíci smetany a zahustím parmezánem. Hotovou směsí pak plním upečené cuketové lodičky – v troubě už nezapékám. Směs zakápnu dresinkem z řeckého jogurtu, trošky soli a utřeného stroužku česneku. Nakonec se hodí posypat vše chilli vločkami a zelenými bylinkami, pro ještě lepší chuť a barvu.