Cuketové lodičky LC
- Cukety:
- 2 ks cuketa mladá, kolem 25 cm
- Sůl
- Olivový olej
- Masová kuřecí směs:
- 3 ks kuřecí stehenní řízek
- 4 plátek anglická slanina
- 2 lžíce smetana na vaření
- 1 lžíce parmezán strouhaný
- sůl
- vepřové sádlo
- Dresink:
- 2 lžíce řecký jogurt
- 1 stroužek česnek utřený
- Sůl
- Na dokončení:
- čerstvé bylinky např. lístky tymiánu
- chilli vločky
Cukety podélně rozpůlíme a lžící vydlabeme prostřední část se semínky. Semínka dávám stranou, do náplně je už nepoužívám. Vydlabané cukety zlehka osolíme a potřeme několika kapkami olivového oleje. Dáme péct na plechu vyloženém pečicím papírem na 45 minut do trouby.
Mezitím si připravíme směs z kuřecího masa na naplnění cuketových lodiček. Stehenní kuřecí řízky očistíme a nakrájíme na nudličky. Anglickou slaninu nakrájíme na nudličky. Na pánvi rozehřejeme sádlo, přidáme slaninu, orestujeme. Pak přidáme kuřecí maso, jen lehce osolíme a při středním až vyšším plamenu restujeme, až se vyvaří tekutina z masa a maso získá na povrchu zlatavou kůrčičku. Stáhneme z plotny, zalijeme smetanou, zamícháme. Přidáme nastrouhaný parmezán a promícháme. Parmezán se rozpustí a masovou směs zahustí.
Na dresink smícháme dvě lžíce řeckého jogurtu se špetkou soli a utřeným stroužkem česneku.
Upečené, ještě teplé cuketové lodičky plníme kuřecím masem, zakápneme dresinkem a posypeme bylinkami a chilli vločkami.
Podáváme teplé.
Masovou směs moc nesolte, parmezán je hodně slaný, také slanina je dost chuťově výrazná. Na jednu cuketu (2 lodičky) počítejte zhruba s 1,5 ks kuřecího stehenního řízku.
Příprava cuket
Mladé cukety z domácí zahrádky není potřeba loupat. Stačí je omýt teplou vodou a odstranit tak z povrchu případnou hlínu. Rozříznuté a vydlabané cukety předpékám v troubě. Pečením z cuket dostanu větší chuť, než kdybych je dala vařit nebo je naplnila masovou směsí syrové. Cukety zlehka posolím a zakápnu několika kapkami olivového oleje. Dám je péct do trouby na pekáči, vyloženým pečicím papírem. Cuketové lodičky jsou krásně měkké zhruba za 45 minut.
Náplň z kuřecího masa do cuketových lodiček
Než se cukety upečou, připravím si náplň z kuřecího masa.
U nás doma upřednostňujeme stehenní kuřecí řízky před prsními. Jsou mnohem více šťavnatější, akorát se musí očistit a odkrájet případné chrupinky, které na mase zbyly při vykosťování.
Očistěné stehenní řízky nakrájím na nudličky, posolím, spolu se slaninou orestuji, až se na povrchu vytvoří zlatavá kůrčička. Přidám lžíci smetany a zahustím parmezánem. Hotovou směsí pak plním upečené cuketové lodičky – v troubě už nezapékám. Směs zakápnu dresinkem z řeckého jogurtu, trošky soli a utřeného stroužku česneku. Nakonec se hodí posypat vše chilli vločkami a zelenými bylinkami, pro ještě lepší chuť a barvu.