Brokolicový krém LC
- 500 g brokolice
- 2 lžíce sádlo nebo máslo
- 1 ks cibule
- 3 stroužek česnek
- 1,5 l Hovězí vývar nebo voda
- 2 ks vejce
- 150 ml zakysaná smetana
- Sůl
- pepř
- 100 g slanina
Brokolici rozebereme na stejně velké růžičky o průměru cca 4 cm. Stonek brokolice nevyhazujeme, zužitkujeme ho do polévky také (moderně se tomu říká zero waste). Ze stonku pouze oloupeme dřevnatou část a špalíček nakrájíme na kolečka. Cibuli podélně rozpůlíme a nakrájíme na půlkolečka, česnek oloupeme, nakrájíme na plátky. To samé mrkev oškrábeme a nakrájíme na kolečka. Vývar ohřejeme, případně dáme vařit vodu do rychlovarné konvice. Vezmeme si k ruce větší polévkový hrnec, klidně postačí nějaký se silnějším dnem. Do hrnce dáme rozehřát sádlo, na které vhodíme cibuli, česnek, mrkev a stonek brokolice. Mícháme, až se zelenina opeče a získá nazlátlý odstín. Pozor, ať se vám nepřipálí! V tom okamžiku zalejeme orestovanou zeleninu horkým vývarem nebo vodou, osolíme. Přidáme růžičky brokolice a necháme vařit. Zhruba po 4 minutách vaření vyndáme cedníčkem nebo děrovanou lžící asi 4-5 kousků brokolice a zprudka je zchladíme ve studené vodě. Takto blanšírovaná brokolice získá hezkou zelenou barvu a na skus bude křupavá, použijeme ji později na ozdobení polévky. Po 10-15 minutách (až je brokolice měkká) stáhneme polévku z plotny a vklepneme do ní 2 vejce, která rozkvedláme. Dále už nevaříme. Polévku co nejdříve rozmixujeme do krémové konzistence, podle chuti přisolíme a opepříme. Na pánvi rozpálíme trochu ghíčka a přidáme najemno nakrájenou slaninu, buď pokrájené plátky, nebo kostičky, to v případě, že máme slaninu vcelku. Na poměrně vysoké teplotě necháme opražit, až je slanina křupavá. Brokolicový krém servírujeme na talíř, přidáme lžíci zakysané smetany, ozdobíme kousky blanšírované brokolice a posypeme vypraženou slaninou. Já ještě na polévku namelu z mlýnku trochu čerstvého pepře.
Tipy pro nejlepší brokolicový krém
Brokolice je uznávanými výživáři považovaná za jednu z nejzdravějších zelenin. Je nadupanou zásobárnou vitamínů, minerálů, vlákniny a antioxidantů. Brokolicová polévka je skvělým odrazovým můstkem, jak této zelenině přijít na chuť.
Pokud chcete smetanu rozmixovat v polévce, už ji poté nevařte! Zakysanka by se vám vařením v polévce srazila. Jinak zakysanou smetanu volte jakoukoliv kvalitní v rozmezí tučnosti zhruba 15-20 %.
Brokolicová polévka připravovaná z vývaru má výraznější chuť. Pokud domácí vývar nemáte, nikdo vám hlavu neutrhne, když do polévky přidáte nějaký opravdu dobrý bujón, vyrobený bez chemických přísad (zdravím glutamát sodný).
TIP: Vypražená slanina chutná v polévce lépe než pečivové krutonky!
Polévka se dá v pohodě rozmixovat ponorným mixérem, já však používám mixér stolní.