Andaluské dušené zelí s masovými kuličkami

MASOVÉ KULIČKY

300 g mletého hovězího masa

300 g mletého vepřového masa

2 stroužky česneku

5 g uzené papriky

3 g mletého římského kmínu

sůl

pepř

 

ZELNÁ SMĚS

200 g cibule

200 g čerstvé papriky

10 g uzené papriky

30 g rajčatového protlaku

500 g bílého hlávkového zelí

30 g sádla

konzerva loupaných rajčat

2 stroužky česneku

pálivá paprika podle chuti

sůl

pepř


Smíchejte mleté hovězí a vepřové maso, rozdrcený česnek, uzenou papriku, mletý římský kmín, sůl a pepř. Dobře propracujte. Koulením v dlaních vytvořte z masové směsi malé kuličky. Cibuli nakrájejte na klínky, papriku na proužky. Ze zelí vyřízněte košťál, listy nakrájejte na nudličky a promněte s troškou soli, aby zkřehly. V širším hrnci rozehřejte sádlo a opečte na něm připravené masové kuličky. Ze začátku jimi moc nemíchejte. Spíše jen zatřeste hrncem, aby se pootočily, opekly ze všech stran a zpevnily se. Opečené kuličky vyjměte z hrnce a dejte zatím stranou. Ve zbylém tuku za častého promíchání opečte klínky cibule. Přidejte trošku soli, aby cibule pustila šťávu a díky ní se uvolnily připečené kousky masa. Do hrnce přidejte nakrájenou papriku a pár minut ji restujte spolu s cibulí. K opečené zelenině přisypte uzenou papriku a za stálého míchání ji krátce opečte. Vmíchejte rajčatový protlak a nechte chvíli prohřát. Do zeleninového základu vmíchejte zkřehlé zelí, konzervovaná rajčata a opečené masové kuličky. Zakryjte poklicí a za občasného promíchání duste do změknutí zelí  30-40 minut.

Poklici odkryjte, do hrnce přidejte rozdrcený česnek a podle chuti i pálivou papriku. Promíchejte a bez zakrytí nechte pár minut vyvařit přebytečnou tekutinu. Na závěr podle chuti osolte a opepřete.