1-2-3 LC CHLEBA BEZ PSYLLIA

  • POZOR: rozpis surovin je na malinkou formu! Pokud disponujete jen standardní velikostí formy (25 cm), tak zpracujte dvojitou dávku!
  •  
  • 1 lučina (100 g)
  • 2 vejce M
  • 3 druhy semínek : 3 lžíce zlatého lněného semínka (45g), 2 lžíce chia (30g), 1 lžíce sezamu (15g)
  • 1/2 - 1 lžička soli
  • 1 lžička octa (necelá čajová lžička)
  • 1 vrchovatá lžička prášku do pečiva bez fosfátů
  • 2 lžičky kmínu
  • trochu změklého másla a semínka na vymazání a vysypání formy
  • volitelně na posypání slunečnicové semínko, hrubozrnná sůl

 

Semínka i kmín si umelte na hodně jemnou mouku. Používám k tomu tenhle elektrický mlýnek na kávu. Vejce, lučinu, ocet a sůl spolu vyšlehejte nebo rozmixujte. Suché a mokré ingredience spojte do hladkého, řidšího těsta a nechte alespoň 10 minut stát, aby semínka natáhla vlhkost a těsto se zahustilo. Formu na chleba nebo bagetky dobře vymažte máslem a vysypejte lněným semínkem – nemusí být souvislá vrstva, stačí jako na fotografii.  Těsto vezměte mokrýma rukama a vytvarujte silnější váleček (šišku). Vložte ho do formy a povrch můžete posypat pár krystalky hrubé soli a slunečnicovým semínkem. Pečte v troubě předehřáté na 160 °C (horkovzduch). Formu mějte položenou na plechu.  Asi po 50 minutách chléb vyjměte opatrně z formy a na plechu dopečte ještě dalších 10 až 15 minut. Odejde značná část vlhkosti. Po upečení nechte chladnout chléb na mřížce podložený papírovou utěrkou a krájejte až po úplném vychladnutí.

 

POZNÁMKY A TIPY

Pokud chcete chlebík vícezrnný - můžete přidat do těsta i hrst dalších semínek. Dýňová a slunečnicová doporučuju předem šetrně opražit na sucho na pánvi, získají krásně oříškovou chuť. Pozor nespálit, to by vám zhořkly...

Při pečení můžete na posledních 5 minut nechat troubu pootevřenou (dvířka zajistit vařečkou), aby odcházela vlhkost a pečivo mělo lepší kůrku.

V mezičase jsem se dostala k vyzkoušení chlebu z dvojitý dávky, abych zjistila, jak sedí do používanější klasický obdélníkový formy 25 cm. Přece jen tu mojí pidi, na kterou jsem psala recept, asi běžně doma nemáte...
Jo a neměla jsem lučinu, jen 10procentní jogurt. Těsto je i s lučinou spíš řidší, tak bylo třeba navýšit len. Z 45 na 65 g, tedy u dvojitý dávky na 130g. Pekla jsem o něco dýl - na poklep musí zespoda dutě znít. Jinak vše podle receptu...