Těstoviny zapečené s kysaným zelím a houbami
těstoviny (fleky, vrtule)
sáček kysaného zelí (vyždímáme, překrájíme, dle potřeby propláchneme )
čerstvé nebo mražené houby pokrájené na kostky
uzené maso (nemusí být)
cibule
sůl, pepř
Na trošce oleje osmahneme cibuli, přidáme houby, chvilku orestujeme, přidáme pokrájené uzené maso (ale nemusíme, lze dělat bez masa), kysané zelí (vyždímané, překrájené - ať se nám pak lépe jí, propláchneme dle potřeby, některé je potřeba propláchnout některé ne), osolíme a opepříme. Mezitím si uvaříme v osolené vodě těstoviny na skus. Dáváme pozor, abychom je nerozvařili (čeká je další tepelná úprava v troubě). Dáme do pekáče, ochutnáme a dochutíme solí a pepřem. Pečeme v předehřáté troubě na 200°C a zapečeme na barvu a kůrčičku.
Nezaléváme vejcem, mlékem - ničím.