Kulajda

100g sušených hub nebo čerstvé orestované na sádle (250-300g)                        

  • 1 litr hovězího vývaru
  • 50 g másla                        
  • 100 g mouky pšeničné hladké                   
  • 150-200 g brambor                        
  • 4 ks vejec                         
  • kopr ( 50 gramů )
  • ocet 2 lžíce + cukr na dichucení
  • 300 ml mléka                        
  • 100 ml smetany
  • sůl                       
  • pepř

  • V kastrolu rozehřejeme máslo, na které nasypeme mouku, a uděláme světlou jíšku.

    Zalijeme vývarem, osolíme, opepříme, přivedeme do varu.

    Přidáme brambory nakrájené na kostičky, houby, necháme zvolna vařit asi 40 minut.

    Přidáme mléko, smetanu a dochutíme, octem, cukrem, solí a pepřem. na konci přidáme posekaný kopr.

    Uvaříme si 4 ztracená vejce. V kastrůlku dáme vařit vodu. Vejce vyklepeme do naběračky s octem a poté pomalu vlijeme do vroucí vody. Vodu opatrně zamícháme, aby se bílek stačil rovnoměrně obalit kolem žloutku. Vejce takto vaříme maximálně dvě až tři minuty. Stáhneme z ohně a necháme dojít. Žloutek musí zůstat tekutý.

    Ztracená vejce zalijeme na talíři dochucenou polévkou, do níž jsme v poslední chvíli přidali kopr. Ihned podáváme!