Kulajda
100g sušených hub nebo čerstvé orestované na sádle (250-300g)
V kastrolu rozehřejeme máslo, na které nasypeme mouku, a uděláme světlou jíšku.
Zalijeme vývarem, osolíme, opepříme, přivedeme do varu.
Přidáme brambory nakrájené na kostičky, houby, necháme zvolna vařit asi 40 minut.
Přidáme mléko, smetanu a dochutíme, octem, cukrem, solí a pepřem. na konci přidáme posekaný kopr.
Uvaříme si 4 ztracená vejce. V kastrůlku dáme vařit vodu. Vejce vyklepeme do naběračky s octem a poté pomalu vlijeme do vroucí vody. Vodu opatrně zamícháme, aby se bílek stačil rovnoměrně obalit kolem žloutku. Vejce takto vaříme maximálně dvě až tři minuty. Stáhneme z ohně a necháme dojít. Žloutek musí zůstat tekutý.
Ztracená vejce zalijeme na talíři dochucenou polévkou, do níž jsme v poslední chvíli přidali kopr. Ihned podáváme!