Italské houbové rizoto


  • 400g kulatozrnné rýže Arborio nebo Carnaroli (je opravdu lepší na italské rizoto - bežně k sehnání v marketech)                                       

  • 2-3 dl suché bílé víno

  • hřiby (nebo tvrdší houby)

  • olivový olej   

    cibule                                     

  • 125 g máslo                                        

  • 1 hrst parmazán                                        

  • 1 špetka pepř

  • sůl                                      


  • Na olivovém oleji zpěníme cibulku pokrájenou najemno (nesmí chytnout barvu, pouze změknout). Lehce zastříkneme bílým vínem a necháme ho vyvařit, poté nasypeme rýži, zalijeme jí vínem (na 1 kg cca 0,5 l. vína, ale chce si to vyzkoušet, někdo snese víc, někdo méně). Víno je potřeba nechat vyvařit a nasáknout do rýže. Osolíme (pozor na slanost vývaru), podlijeme horkým vývarem, ale jen tak, aby byla hladina srovnána s rýží. STÁLE MÍCHÁME, aby se uvolňoval šrob a rizoto bylo krémové. Přidáme předem orestované houby a stále mícháme, postupně doléváme vývar a udržujeme krémovou konzistenci rýže  - bude to cca 10-15 minut. Po 10 minutách začínáme ochutnávat rýži, neměla by se rozvařit. Uvnitř musí být ještě tužší.  Kdybychom vývar spotřebovali před změknutím rýže, přilijeme trochu horké vody (proto je dobré ji mít pro každý případ připravenou v rychlovarné konvici).Když je rýže hotová, dolijeme vývar tak, aby byla rýže kašovitá, stáhneme z tepla, zasypeme parmezánem a přidáme cca 1/4 kostky studeného másla a mícháme, dokud se studené máslo nerozpustí. Dochutíme solí a pepřem. Důkladně promísíme a necháme asi 2 minuty pod pokličkou "dojít". Podáváme sypané strouhaným parmezánem.