Houbový pekáček

500g - 1 kg hříbků (podhříbky - přiměřené množství pevných hub, ne žádné měkké babky nebo kačenky - podle velikosti pekáčku)

10-15 dkg anglické slaniny (nebo debrecínské slaniny)

sůl

kmín

3 stroužky česneku

grilovací koření (podle vlastní chuti), my použili koření na americké brambory

trošku másla

smetana ke šlehání (150-200 ml)

     
Očištěné a podélně rozkrojené zdravé pevné houby operete, v misce posolíte a posypete kořením (na mokrých houbách lépe drží). Přímo v pekáčku (nebo na pánvi) na másle osmažíte na kostičky nakrájenou slaninu, na ni navrstvíte houby, podle uvážení ještě dokořeníte, proložíte nakrájeným česnekem a zalijete smetanou. V troubě vyhřáté na cca 180-200°C nepřikryté vám za dobu nejdéle do hodiny vznikne neskutečná dobrota. Můžete jíst s bramborem nebo s pečivem.


za mě lepší než smaženice  - je to tedy mastná prasárna, ale :-)