Ostrokyselá polévka (pikantní) - originální recept

3 ks jidášovo ucho
3 ks shitake
100g kuřecího masa
150g silken tofu
2 ks vejce
1/2 menší mrkve
kousek zázvoru
450 ml nesolený kuřecí vývar
kousek bambusového výhonku
 
Omáčka 1:
2 PL kukuřičného nebo tapiokového škrobu
2 PL světlé sojové omáčky
1 PL tmavé sojové omáčky
1 PL cukru
1 PL soli (lze méně - dle chuti)
 
Omáčka 2:
3 PL rýžového octa (černého !)
1-3 ČL pepře
 
na dochucení:
1 ČL sezamového oleje
koriandr
 
Houby shitake a jidášovo ucho dáme namáčet do vlažné vody na 30 minut, poté je vymačkáme a nakrájíme na jemné proužky.
Mrkev oloupeme a nakrájíme na jullien proužky, stejně nakrájíme i bambusový výhonek.
Cca 150 g silken tofu (je potřeba krájet velmi jemně aby se nerozpadlo, minimalizovat přenášení), nakrájíme na velmi jemné proužky.
Zázvor rozdrit a nakrájet na jemné proužky.
Kuřecí maso nakrájíme na jemné proužky jako zeleninu (podél vlákna).
K masu přidáme 1 ČL kukuřičného škroubu a bílky ze 2 vajec. Lehce zamícháme.
 
V tomto kroku připravímě koření do polévky.
Dáme 2 PL kukuřičného škrou, 2 PL vody, 2 PL soj.omáčky světlé, 1 PL tmavé soj.omáčky, 1 PL cukru, 1 PL soli (nebo dle chuti) a vše zamícháme.
 
Na další směs do polévky potřebume: 3 PL černého rýžového octa, dle chuti přidávat pepř (3 ČL lžičky - dávat 1 ČL :-)).
 
Nejdříve dáme do hrnce zázvor, houby, zalijeme vývarem, přidáme bambusové výhonky a mrkev a přivedeme k varu.
Když se polévka vaří přidáme kuřecí maso, zamícháme a necháme chvillku povařit.
Kuřecí nitky jsou uvařené velmi rychle, přidáváme první směs omáček (se škrobem), po zamícháme provaříme, a když zhoustne přidáme vaječné žloutky. Zamícháme ať nám vzniknou vaječné sraženiny.
Přidáváme silen tofu a už mícháme velmi jemně (ať nerozmělníme tofu).
Po pár minutách přidáváme omáčku č.2. Provaříme několik minut.
Vypínáme a přidáváme 1 ČL sezamového oleje.
Na ozdobu přidáváme kriandr.