Křehké a voňavé kuře + omáčka (dle Šóna)
kuřecí maso
česnek
sladká soj.omáčka
med
sůl
hoisin omáčka
sambal
granulovaný vývar
jedlá soda
glutamát sodný
tapiokový škrob
směs obalovací
voda
olej
Kuř.prso podélně rozkrojíme na 2 plátky. Osolíme (mírně) z obou stran, přidáme drcený česnek z obou stran. Aby bylo kuře křehčí a šťavnatější, přidáme nepatrné množství jedlé sody (POZOR opravdu pouze jemně zaprášit), přidáme trošku granul.vývaru, maso necháme marinovat v ledničce cca 15 minut.
Omáčka: rozehřejeme 1 PL oleje, necháme rozvonět česnek, přidáváme:
1 ČL hoisin omáčky
1 ČL medu
1 ČL sladké sojové omáčky
2 špetky soli
3 ČL glutamátu sodného
¼ ČL sambal čili pasty
vedle si rozmícháme 2 vrchovaté ČL tapiokového škrobu, rozmíchat ve 200 ml studené vody a přidat ke směsce.
Smažení kuřete:
Připravíme si obalovací směs: na 50g mouky, 50 ml vody, zamícháme. Všechny hrudky musíme rozmíchat, a obalujeme kuře. Rozpálíme si olej a vkládáme plátky kuřete důkladně obaleného ve směsi. Vybíráme kousky samotné směsi, aby se nám nepálil olej. Až jsou osmažené okraje, můžeme otáčet a smažíme dozlatova. Smažíme cca 10-15 minut, ne déle, aby nedošlo ke spálení obalu a k vysušení kuřete. Necháme chvilku odpočinout a krájíme na plátky. Podáváme s jasmínovou rýži a omáčkou (zvlášť v misce).