Bún bò Nam Bộ + vaření nudlí + zálivka (dle Šóna)

 

300 g hovězí maso - kýta

nudle rýžové vlasové

1 ks citr.tráva

3 stroužky česneku

sůl

cukr

rybí omáčka

1/2 cibule

sezam.olej

ústřicová omáčka

olej klasický

 

na zálivku:

rýžový ocet

cukr

sůl

voda

česnek

ledový salát

koriandr

chilli paprička

mungo kličky

mrkev

arašídy

smažená cibulka

 

 

Hovězí maso si nakrájíme napříč vláken, aby bylo maso měkké (cca 300 g), na velmi jemné plátky.

Nakrájíme si cibuli na drobné kostičky,

3 stroužky česneku nadrobno,

1 ks citronové trávy (velmi nadrobno),

přidáme polovinu množství cibule (1/4 cibule),

půl množství česneku (1,5 stroužku),

1 citronovou trávu (pokrájenou),

2 špetky soli,

1 špetku cukru,

1 PL rybí omáčky,

1 PL sezamového oleje,

1 PL ústřicové omáčky  a celé promícháme.

 

Maso necháme marinovat a zatím nakrájíme zeleninu.Oloupeme si mrkev a nakrájíme si jí na slabé proužky (nejdřív na plátky a potom na proužky), nakrájíme ledový salát na jemné proužky. Rozdrtíme si arašídy pražené nesolené (dáme
do sáčku) a rozdrtíme.

 

Připravíme si nudle:

Nudle dáme do studené vody se solí (2 špetky soli) a povaříme, nebo lze nudle namočit na celý den (noc), a potom uvařit ve vroucí vodě. Nudle promíchat ať jsou uvařené rovnoměrně. Že je nudle správně uvařená nesmí mít  střední část průhlednou. Nudle se stisknutím rozdělí. Celý proces se studenou vodou trval celkem 20 minut. Nudle scedíme přes síto a propláchneme teplo vodou. Necháme
okapat.

 

Příprava zálivky:

15 g cukru

1 špetka soli

10 ml rybí omáčky

5 ml rýžového octa

50 ml vody

Rozmícháme a ohříváme. Když je zálivka lehce ohřátá přidáme trošku česneku, zamícháme  a je hotovo.

 

Restování hovězího masa:

Na pánev dáme trošku oleje, přidáme zbytek oleje, česnek - necháme rozvonět (děláme ze začátku na vyšším stupni) a přidáme hovězí maso. Promícháme a je hotovo. Vypnout sporák, nesmíme restovat příliš dlouho, aby maso nebylo tuhé.

 

Kompletace:

Do mističky dáme zálivku

Do velké mísy dáme rýžové nudle, ledový salát, mrkev, mungo klíčky, bylinky (koriandr), trošku klasnatky, chilii papričku, maso.  Posypeme arašídama a smaženou cibulkou. Zalijeme zálivkou.


 


 

Příprava zálivky "omáčky nuoc cham" dle Kamu:

2 PL cukru

1 špetka soli

3 PL  rybí omáčky

6 PL vody

2-3 PL limetkové šťávy (nebo)rýžového octa)

1/2 PL najemno nasekaného česneku

1 nasekaná birdś eye chilli paprička

 

Vodu nalijeme do malého kastrůlku a přivedeme k varu. Pak ji přelijeme do mističky a přidáme limetkovou šťávu nebo rýžový ocet a rybí omáčku. Přisypeme cukr a mícháme tak dlouho, dokud se nerozpustí. nakonec do omáčky vmícháme nasekaný česnek a chilli papričku.