Sladkokyselý rajčatový chilli džem
800 g zralých rajčat
několik snítek tymiánu a saturejky
2 feferonky ( možno i více dle chuti )
3 stroužky česneku
3 cm zázvoru
2 polévkové lžíce octa balsamico
2 polévkové lžíce vinného octa
1 polévková lžíce krému balsamico
180-200 g třtinového cukru ( raději nejdřív méně, popř. dosladit )
sůl
Polovinu rajčat s oloupaným česnekem, zázvorem, bylinkami a feferonkami rozmixujeme dohladka.
Druhou polovinu posekejte na kousky ( pokud chcete mít bez slupek, oloupejte je ).
Vše vložíme do hrnce spolu s octy, cukrem a solí a na mírném ohni vaříme asi hodinu, možná o chvilku déle, do požadované hustoty.
Necháme vychladnout a naplníme do vymytých sklenek.
Poté uchováváme v lednici, popř. můžeme sklenky naplnit horkým džemem, uzavřít a obrátit dnem vzhůru, dokud nezchladne.
Používáme k sýrům, grilovanému masu ...