Pizza Quattro formaggi
Těsto
- 50 gramů vody
- 1 čajová lžička cukru
- 15 gramů čerstvého droždí
- 180 gramů podmáslí
- 400 gramů hladké mouky
- 1 čajová lžička soli
Směs na pizzu
- 50 gramů sýru parmazánu, na kousky (3 cm)
- 50 gramů sýru caciocavallo, na kousky (3 cm) nebo sýru fontina či hermelínu, na plátky
- 80 gramů mozzarelly, bez přebytečné vody, na kousky
- 80 gramů sýru gorgonzoly na kousky (2-3 cm)
- 1 špetka pepře černého, mletého
Těsto
- Do mixovací nádoby vložte vodu, přidejte cukr, droždí a nechte rozpustit 2 min/37°C/rychlost 2.
- Přidejte podmáslí, mouku, sůl a hněťte 2 min/.
- Těsto přendejte do velké mísy a přikryjte lehce naolejovanou potravinářskou fólií. Nechte těsto cca 1 hodinu kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Vyčistěte mixovací nádobu.
Směs na pizzu
- Do čisté a suché mixovací nádoby vložte parmazán a sekejte 8 sek/rychlost 10. Přendejte do misky a odložte stranou.
- Do mixovací nádoby vložte sýr caciocavallo a sekejte 5 sek/rychlost 5. Přendejte do misky s parmazánem a odložte stranou.
- Do mixovací nádoby vložte mozzarellu a sekejte 5 sek/rychlost 4.
- Předehřejte si troubu na 220 °C. Na plech umístěte pečicí papír. Nakynuté těsto přesuňte na připravený plech a rovnoměrně jej roztáhněte po celé velikosti plechu. Těsto zatlačte prsty i do rohů plechu a mírně přizvedněte okraje.
- Na těsto přendejte parmazán se sýrem caciocavallo, mozzarellu, gorgonzolu a jemně poprašte pepřem. Pečte cca 20-25 minut (220 °C). Pizzu podávejte teplou, nakrájenou na obdélníky.
Tipy a triky:
- Překlopená forma sýrové pizzy: těsto si můžete rozdělit na 2 díly a rozválet na 2 pláty - jeden o trochu větší než druhý. Na pečicí papír položte větší plát těsta, poklaďte směsí sýrů a přikryjte druhým, menším plátem těsta. Okraje řádně přimačkejte, aby se pěkně spojily a pečte podle návodu.
- Podle chuti si můžete zvolit i jiné druhy sýrů nebo si chuť obohatit o bylinky, např. tymián či majoránku.