Lokše
Počet porcí 10 kusů
- 700 gramů brambor, vařených vcelku, oloupaných, na kousky, zchladlých
- 200 gramů máku
- 50 gramů cukru, krupice
- 180 gramů hladké mouky, plus extra na podsypání
- ½ čajové lžičky soli
- vepřové sádlo, rozehřáté, dle chuti
Do mixovací nádoby vložte uvařené, zchladlé brambory a sekejte 15 sek/rychlost 4. Přendejte do misky a nechte přes noc odpočinout v chladničce.
Do mixovací nádoby vložte mák, cukr a sekejte 20 sek/rychlost 10. Přendejte do hlubokého talíře. Vyčistěte mixovací nádobu.
Do mixovací nádoby vložte brambory z chladničky, mouku, sůl a hněťte 1 min/.
Těsto si rozdělte na 10 kuliček. Na dobře pomoučněném vále vyválejte z každé kuličky placku o velikosti pánve, vysokou cca 2 mm. Pečte na nepřilnavé pánvi na sucho z obou stran. Takto postupujte s každou kuličkou, neválejte si placky dopředu, protože těsto řídne.
Hotové lokše pomažte z jedné strany sádlem, posypejte mákem s cukrem, srolujte a ihned podávejte.