Indický sýr panýr (Paneer)
Obtížnost snadné
Čas přípravy 10min
Celkový čas 4hod. 5min
Počet porcí 1
- 1800 gramů plnotučného mléka
- 50 gramů octa, 10 %
Do mixovací nádoby vložte mléko a míchejte a hřejte 14 min/90°C/rychlost 2. Mezitím varný košík vyložte dvojitou vrstvou gázy a vložte do velké misky, odložte stranou.
Do mixovací nádoby přidejte ocet a míchejte a hřejte 5 min/80°C/rychlost 1. Mléko se musí rozvrstvit na vločky sýřeniny a syrovátku. Obsah mixovací nádoby pozvolna přelijte do předem připraveného varného košíku, nechte okapat, ponechte sýr v gáze, syrovátku vylijte. Košík se sýrem znovu vložte do misky a ujistěte se, že se dno košíku nedotýká odtékající syrovátky. Přikryjte sýr volnými okraji gázy, zatěžkejte jej např. podšálkem nebo sklenicí s vodou, odložte do chladničky na 3–4 hodiny, dokud sýr neztuhne a zcela se neoddělí od syrovátky.
Panýr uchovávejte ve vzduchotěsné uzavíratelné nádobě v chladničce a používejte do vybraných receptů.
Tipy a triky
- Doma připravený indický sýr panýr je zdravější alternativou k sýrům zakoupeným v obchodě. Je bohatý na proteiny a vápník, má nízký obsah tuku a neobsahuje konzervanty.
- Pro přípravu sýrů je nejvhodnější čerstvé, syrové mléko, avšak nejbezpečnější a nejzdravější je použít mléko mikrofiltrované a pasterizované při nízké teplotě (74 °C). V případě použití syrového mléka se doporučuje jeho předchozí zahřátí na teplotu 85 °C.
- Panýr spotřebujte do 2 dnů.