Kopytka
180 g celozrnné mouky a další na posypání těsta
500 g moučných brambor, uvařených, vychladlých, nakrájených na kousky (viz tip)
2 lžíce krupice
1 vejce
1 čajová lžička soli
osolená voda na vaření placiček
Do mísy nasypeme mouku, přidáme brambory a krupici, promícháme 10 s/R 4.
Přidejte vejce a sůl, prohněťte stěrkou Těsto /20 s.
Na bohatě pomoučené pracovní ploše vytvořte 2 válečky těsta (široké asi 2 cm, dlouhé 30 cm) a nakrájejte je na šikmé kousky (2-3 cm).
Vložte trojúhelníkové knedlíky do vroucí osolené vody a vařte je 3-5 minut od okamžiku, kdy vyplavou na hladinu.
Podávejte s omáčkami a salátovou kyticí, posypané máslem nebo cibulovými škvarky.
K přípravě knedlíků jsou nejlepší moučné brambory, zejména staré brambory uvařené den předem a uložené v lednici.
U nových brambor zvyšte množství krupice na 30 g a přidávejte více mouky, dokud těsto nebude dostatečně husté.