Slaný koláč chryzantéma
Obtížnost střední
Čas přípravy 23min
Celkový čas 1hod. 53min
Počet porcí 6 porcí
Těsto
- 125 gramů mléka
- 42 gramů čerstvého droždí
- 1 čajová lžička cukru
- 500 gramů polohrubé mouky
- 125 gramů bílého jogurtu
- 1 vejce
- 50 gramů oleje
- 1 čajová lžička soli
Náplň
- 200 gramů slaniny
- 200 gramů plátkového sýru
Na potření
- 1 vejce
- 1 polévková lžíce mléka
Těsto
- Do mixovací nádoby vložte mléko, droždí, cukr a promíchejte 2 min/37°C/rychlost 2.
- Přidejte mouku, jogurt, vejce, olej, sůl a hněťte 3 min/. Těsto nechte v nádobě vykynout až zdvojnásobí své množství.
- Vykynuté těsto vyndejte z mixovací nádoby na pomoučený vál a rozdělte na dva díly. Z jednoho dílu rozválejte plát tlustý cca 4 mm. Vykrajujte kolečka skleničkou o Ø 7,5 cm. Druhý díl těsta zpracujte stejně.
Náplň
- Na každé kolečko poklaďte kousek anglické slaniny a plátkového sýru. Kolečko i s náplní přeložte na polovinu. Přeložené kolečko přeložte ještě jednou na polovinu a špicí dolů pokládejte do vymazané kulaté koláčové formy na pečení o Ø 27 cm. Začněte pokládat od středu formy směrem ven a vytvořte kytici. Pokračujte takto s celým množstvím těsta.
- Naplněné těsto potřete olejem, zakryjte utěrkou a nechte kynout cca 30 minut.
Na potření
- Předehřejte si troubu na 180 °C.
- Před pečením potřete koláč rozšlehaným vejcem s mlékem.
- Pečte 30-40 min. do zlatova.
- Nechte vychladnout a poté podávejte.
Užitečné předměty
váleček, kulatá forma na koláč (Ø 26 cm)
Tipy a triky
- Koláč můžete připravit i jako sladkou variantu se skořicí a ořechy.