Slané bramborové koblihy
Těsto:
1 kg den předem uvařených brambor
1/2 hrnku hrubé mouky
2 polévkové lžíce krupice
½ kostky droždí
2 vejce
sůl podle chuti (cca 1 kávová lžička)
Náplň:
200 g strouhaného sýra (Gouda, Ementál, Eidam)
200 g uzeniny (anglická slanina, debrecínka, šunka)
olej na smažení
Náplň připravíme smícháním nastrouhaného sýra a jemně pokrájené uzeniny. Brambory oloupeme a nastrouháme nebo prolisujeme. Přidáme ostatní ingredience a zpracujeme v bramborové těsto. Z něj vytvoříme válečky, z kterých ukrajujeme stejné kousky a plníme náplní, dobře uzavřeme jako kulatý knedlík a zploštíme.
Ve vyšší pánvi rozehřejeme dostatečné množství oleje, do kterého koblížky vkládáme a smažíme
dozlatova z obou stran. Podáváme teplé i studené.
Koblížky podávám v některých případech jako přílohu, např. k plněnému zelnému listu, kapustě nebo zapečeným paprikám. Dobré jsou teplé, kdy se sýr "táhne" i studené.