Škubánky opečenky
700 g brambor
180 g hrubé mouky
Sůl
Brambory uvaříme, poté všechnu vodu slijeme, zasypeme moukou osolíme, rozšťoucháme a velkou vařečkou vyhněteme pevnou hmotu. Vytvarujeme šišky nebo karbanátky a pečeme ve vyšší vrstvě oleje do zlatova. Kdo má rád sádlo, opeče na sádle, mají pak výraznější chuť.
Nebo:
1 kg brambor
Sůl
asi 200-250 g polohrubé mouky
sádlo
Brambory oškrábeme, překrojíme a uvaříme téměř doměkka v osolené vodě. Vodu z brambor zpola zcedíme, brambory rozmačkáme, obrácenou vařečkou uděláme díry, zasypeme moukou a pod poklicí necháme asi 15 minut na mírném ohni dovařit. Pak brambory promícháme dohladka. Z takto připraveného těsta tvoříme lžicí, namočenou v horkém sádle noky, klademe na talíře. Pokud nám bramborová hmota zbyde, můžeme z ní udělat smaženky:
Z hmoty rukama uděláme placičky, které obalíme v rozšlehaném vajíčku a ve strouhance. Smažíme na sádle.