Škubánky opečenky

700 g brambor

180 g hrubé mouky

Sůl

 

Brambory uvaříme, poté všechnu vodu slijeme, zasypeme moukou osolíme, rozšťoucháme a velkou vařečkou vyhněteme pevnou hmotu. Vytvarujeme šišky nebo karbanátky a pečeme ve vyšší vrstvě oleje do zlatova. Kdo má rád sádlo, opeče na sádle, mají pak výraznější chuť.

 

Nebo:

1 kg brambor

Sůl

asi 200-250 g polohrubé mouky

sádlo

 

Brambory oškrábeme, překrojíme a uvaříme téměř doměkka v osolené vodě. Vodu z brambor zpola zcedíme, brambory rozmačkáme, obrácenou vařečkou uděláme díry, zasypeme moukou a pod poklicí necháme asi 15 minut na mírném ohni dovařit. Pak brambory promícháme dohladka. Z takto připraveného těsta tvoříme lžicí, namočenou v horkém sádle noky, klademe na talíře. Pokud nám bramborová hmota zbyde, můžeme z ní udělat smaženky:
Z hmoty rukama uděláme placičky, které obalíme v rozšlehaném vajíčku a ve strouhance. Smažíme na sádle.