Palačinky sýrové
Porce: 8 ks
- 2 vejce
- 1 čajová lžička soli
- 1 čajová lžička cukru
- špetka pepře
- 300 ml vody
- 200 g hladké mouky
- 1 čajová lžička prášku do pečiva
- 50 ml oleje
- 1 čajová lžička sušeného česneku (nebo stroužek čerstvého)
- 150 g tvrdého sýra (použila jsem trochu eidamu, zbytek Gran Padana)
V míse do pěny vyšleháme vejce spolu se solí, cukrem a pepřem. Pak zašleháme vodu. Pomalu přidáváme mouku smíchanou s práškem do pečiva a stále na malé obrátky šleháme. Zašleháme i olej a česnek.
Nakonec lžící vmícháme najemno nastrouhaný sýr a petrželku. Těsto můžeme nechat deset minut odstát, ale není to nutné.
Palačinky pečeme na rozpálené pánvi bez použití oleje, je již v těstě. Pokud nemáte ideální pánev, stačí opravdu jen trošku potřít - tuk je i v sýru.
Pečeme z obou stran dozlatova. Podáváme třeba se zeleninovým salátem.
Mouky jsem dal trochu víc 250g ... česnek 2 stroužky namačkané, místo sýru Eidam Krolewski.