Kuřecí v rajčatovo česnekové omáčce s krupicovými nočky
Porce: 5 velkých, pokud jsou menší jedlíci-i 7porcí
1 kg kuřecího masa
500 g pasírovaných loupaných rajčat
100 ml rajčatové šťávy (pokud nemáme, použijeme vývar nebo vodu)
1 lžíce oleje
1 lžíce granulovaného česneku (můžeme nahradit 4 prolisovanými stroužky)
1/2 lžičky soli
1 lžíce oleje
tenký plátek másla
1 menší cibule nakrájená na tenké půlměsíčky
4 větší stroužky česneku nakrájeného nadrobno
2 hrsti nakrájených listů medvědího česneku
1 lžíce sušeného oregana
na dochucení limetková šťáva z limetky nebo citronová šťáva z 1 citronu
podle potřeby sůl
Na nočky budeme potřebovat:
2 vejce
150 ml smetany na vaření
300 ml dětské krupičky
špetku soli
hrst nadrobno nasekaných listů medvědího česneku nebo petrželové nati
1 lžíci soli
2 l vody na vaření noků
Maso opláchneme, osušíme, osolíme, očesnekujeme, pokapeme olejem a vše vetřeme do masa. Necháme hodinku odležet.
V širším kastrolu na rozehřátém oleji společně s máslem cibuli restujeme, až zesklovatí, poté přidáme česnek a až zavoní, přidáme odpočaté maso.
Maso prudce ze všech stran osmažíme, zalijeme pasírovanými rajčaty, šťávou nebo vývarem, osolíme a promícháme. Přikryjeme poklicí a slabým varem za občasného promíchání dusíme doměkka (přibližně 20-25 minut, podle velikosti kousků masa).
Až je maso měkké, šťávu podle potřeby přisolíme a dochutíme limetkovou šťávou.
Přidáme medvědí česnek, mezi dlaněmi promnuté oregano, promícháme a necháme 2 minuty provařit.
Podáváme s krupicovými nočky, které si připravíme během dušení masa takto:
Vejce osolíme a ušleháme se smetanou.
Důkladně promícháme s krupičkou, přidáme nasekaný česnek a necháme 15 minut odpočinout.
Poté protlačíme přes síto na halušky do osolené vroucí vody nebo lžičkou vykrajujeme malé nočky. Jakmile vyplavou na povrch, necháme ještě minutu slabým varem provařit a poté je přes síto scedíme.