Kuřecí v rajčatovo česnekové omáčce s krupicovými nočky

Porce: 5 velkých, pokud jsou menší jedlíci-i 7porcí

 

1 kg kuřecího masa

500 g pasírovaných loupaných rajčat

100 ml rajčatové šťávy (pokud nemáme, použijeme vývar nebo vodu)

1 lžíce oleje

1 lžíce granulovaného česneku (můžeme nahradit 4 prolisovanými stroužky)

1/2 lžičky soli

1 lžíce oleje

tenký plátek másla

1 menší cibule nakrájená na tenké půlměsíčky

4 větší stroužky česneku nakrájeného nadrobno

2 hrsti nakrájených listů medvědího česneku

1 lžíce sušeného oregana

na dochucení limetková šťáva z limetky nebo citronová šťáva z 1 citronu

podle potřeby sůl

 

Na nočky budeme potřebovat:

2 vejce

150 ml smetany na vaření

300 ml dětské krupičky

špetku soli

hrst nadrobno nasekaných listů medvědího česneku nebo petrželové nati

1 lžíci soli

2 l vody na vaření noků

 

Maso opláchneme, osušíme, osolíme, očesnekujeme, pokapeme olejem a vše vetřeme do masa. Necháme hodinku odležet.

V širším kastrolu na rozehřátém oleji společně s máslem cibuli restujeme, až zesklovatí, poté přidáme česnek a až zavoní, přidáme odpočaté maso.

Maso prudce ze všech stran osmažíme, zalijeme pasírovanými rajčaty, šťávou nebo vývarem, osolíme a promícháme. Přikryjeme poklicí a slabým varem za občasného promíchání dusíme doměkka (přibližně 20-25 minut, podle velikosti kousků masa).

Až je maso měkké, šťávu podle potřeby přisolíme a dochutíme limetkovou šťávou.

Přidáme medvědí česnek, mezi dlaněmi promnuté oregano, promícháme a necháme 2 minuty provařit.

Podáváme s krupicovými nočky, které si připravíme během dušení masa takto:

Vejce osolíme a ušleháme se smetanou.

Důkladně promícháme s krupičkou, přidáme nasekaný česnek a necháme 15 minut odpočinout.

Poté protlačíme přes síto na halušky do osolené vroucí vody nebo lžičkou vykrajujeme malé nočky. Jakmile vyplavou na povrch, necháme ještě minutu slabým varem provařit a poté je přes síto scedíme.