Jihočeská krajkovice
- 1/2 kg hrubé mouky
- 1/2 l piva nebo 1/4 l piva a 1/4 l vody
- 30 g droždí
- 2 vejce
- 100 g domácích sádla
- 100 g (i víc) škvarků nebo slaniny nebo domácího uzeného masa
- 2 velké brambory vařené ve slupce (asi 350 g celkem)
- dobromysl nebo majoránka, česnek dle chuti, sůl
- sádlo na vymazání pekáče a celý (nemletý) mák na vysypání
Vařené i syrové brambory oloupeme a nastrouháme najemno. V tekutině rozpustíme droždí. Škvarky nebo slaninu nebo uzené rozpečeme na sádle a necháme vychladnout.
Z mouky, tekutiny s droždím, zchladlého tuku, vajec a nastrouhaných brambor umícháme těsto. Ochutíme bylinkami a rozetřeným česnekem se solí.
Pekáč na pečení husy vymažeme sádlem a vysypeme mákem. Nalijeme těsto a necháme asi půl hodiny v teple kynout.
Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C dorůžova.
Poznámka autorky receptu
Krajkovice se pekla a někde ještě peče v okolí Tábora, Bechyně a pod. Od nás coby kamenem dohodil :) Recept jsem poskládala z internetu a podle našich chutí.