Bramboráky s hlívou ústřičnou
Půl kila brambor
1 balení hlívy ústřičné (měla jsem vaničku, bylo to něco přes 100 g)
1 větší nebo 2 menší cibule
2 vejce
2 až 4 stroužky česneku
Na dohuštění asi 3 lžíce suché ingredience (Já jsem dala 2 lžíce jemně mletých ovesných vloček a 1 lžíci čirokové mouky)
Na dochucení sůl, pepř, drcený kmín, majoránka
Tuk na opečení hlívy a smažení bramboráků (Dala jsem kombinaci oleje a másla Ghí)
Hlívu nakrájím na drobné kousky včetně noh, odkrojím jen ty tuhé spojené konce.
Cibuli oloupu a nakrájím na malé kostičky.
V pánvi rozpustím lžičku přepuštěného másla a pár minut restuji cibuli, až zesklovatí.
Přidám hlívu a míchám a restuji, až změkne a trochu se opeče.
V průběhu opékání ochutím solí, pepřem a drceným kmínem.
Někdy dám ke konci i trošku mleté papriky.
Brambory oškrábu. Polovinu nastrouhám na hrubo a polovinu na jemno.
Z brambor vymačkám přebytečnou vodu.
Teď už jen v míse vše promíchám dohromady a ochutím.
Nastrouhané brambory spojím s houbovou směsí, přidám 2 vejce, ochutím solí, pepřem,
dostatečným množstvím majoránky a prolisovaným česnekem.
Podle situace a konzistence hmoty ještě lehce dohustím cca 2 lžícemi jemných ovesných vloček a 1 lžící mouky.
Já jsem dala bezlepkovou čirokovou.
Směs je třeba nechat pár minut odležet, aby vločky nasákly tekutinu.
Lžící nabírám směs a tvořím malé bramboráčky.
Ty opékám z obou stran na dostatečném množství tuku.
Menší bramboráky se mi lépe obrací.
Odkládám je na papírovou utěrku, aby nebyly mastné.
K těmto bramboráčkům je skvělý domácí dip z jogurtu.
Jogurt jsem rozmíchala s čerstvým smetanovým sýrem a ochutila kořením.