LC Francouzský cibulový koláč
TĚSTO
1 vejce
30 g mandlové mouky
20 g kokosové mouky
15 g psyllia
150 ml vlažné vody
1/2 lžičky soli
pár kapek olivového oleje
NÁPLŇ
250 g cibule
100 g slaniny
150 g zakysané smetany
50 g nastrouhaného tvrdého sýru (volitelně) *
TĚSTO
Promíchejte mandlovou a kokosovou mouku, psyllium a sůl.
V další misce lehce vyšlehejte vejce s vlažnou vodou a pak vypracujte spolu se sypkou směsí do hladkého těsta (můžete použít mixér, těsto bude pak hladší). Směs bude ze začátku hodně řídká, ale postupně zhoustne. Plech si vyložte pečicím papírem a jemně ho potřete olivovým olejem (stačí opravdu maličko). Vložte na něj bochánek těsta a pomocí lehce naolejovaných rukou ho vypracujte do co nejtenčí placky. Vložte ji do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte 20-25 minut.
NÁPLŇ
Na velké pánvi si na vyšší střední teplotu rozehřejte sádlo nebo ghee a na něm za častého promíchání dohněda osmahněte osolenou cibuli a slaninu (obojí nakrájené na nudličky). Nechceme jen tak lehce růžovou barvu. Cibule musí být krásně hnědá. Ale ne spálená, pozor. Jedině tak dá koláči výraznou, jemně nasládlou chuť. Takže jí dejte čas a nikam nepospíchejte. Upečený korpus potřete zakysanou smetanou a posypte opečenou cibulí se slaninou. Můžete volitelně přidat i trošku nastrouhaného sýru *.
Koláč vraťte zpět do trouby a pečte ještě přibližně 10 minut. Podávejte ho horký, nakrájený na klínky, ideálně doplněný čerstvým zeleninovým salátem. Skvěle ale chutná i studený, třeba jako svačina na cesty nebo snack na párty